Takaisin ryhmään Yleinen_olutkeskustelu

 Vastaa tai kommentoi

Lähettäjä: Veijo Lähetetty: 05.05.08 23:48:50
Ostin normikaupasta tuollaisen Viinimittarin nimellä myytävän lasisen alkoholimittarin, hinta jotain 3 euroa. Toimiiko kyseinen oluelle, vai ainoastaan viinille? Kyseinen mittari näytti oluelleni 14% lukemaa, joka tuntuu aika rajulta. Perstuntumalla oluessa voisi olla 7-8%.

Olen tehnyt 10 litran "pikkusatsia", kun pulloja ei ole vielä tarpeeksi. Resepti on:

1 purkki Finlandia perinteistä uutetta
10 litraa vettä
700 grammaa kidesokeria
Finlandia-purkin oma hiiva.


Lähettäjä: Asiakaspalvelu Lähetetty: 08.05.08 09:12:39
Hei! Viinimittari ei oikein hyvin toimi oluessa siinä olevan hiilidioksidin takia. Lähemmäksi totuutta (tai ainakin sinne päin) pääsee, jos ravistaa oluesta hiilidioksidin perusteellisesti ja mittaa sen 20ºC lämpöisenä. Sittenkin vielä oluen kiinteät ainekset (sokerit ym.) vääristävät tulosta.

Parhaiten oluen alkoholipitoisuuden saa määritettyä mittamaalla olutvierteen ominaispainon käymään laitettaessa.

Lähettäjä: törppö Lähetetty: 28.05.09 18:20:47
niin onhan toi 700 grammaa tosi iso määrä 10 neen litraan. sen verran laitan yleensä 23 litraan.saattaa mittarisi pitää paikkaansa. ei kauaksi heitä. ei se oikein enään olutta ole.

Lähettäjä: Orson Lähetetty: 31.05.09 15:16:54
Täällä pystyy laskemaan ominaispainojen avulla alkoholipitoisuuden:
http://www.steubrew.com/alcohol-content-calculator.html

Lähettäjä: Mikis Lähetetty: 23.06.09 22:47:56
Kiitos Orson, Nyt pääsee oikeasti katselemaan paljonko prosentteja oluessa on. Voi vielä tarkistaa että missä lämpötilassa voi säilöä ja että lihottaako se muka oikeasti.

Lähettäjä: Alkomahoolista Lähetetty: 05.10.09 22:21:49
Alkoholin määrää voi arvioida sokerin määrällä.

Raa-asti arvioituna pakkausten siirappi on sokeria.

Lisäksi on arvioitava kuinka loppuun on käyttänyt oluensa.

Hiiva kuitenkin muuttaa noin puolet sokerin painosta alkoholiksi.

Toinen puolisko painosta muuttuu hiilidioksidiksi. No tarkkuutta heikentää hiivan lisääntyminen. Sen takia saattaa olla tarkempi arvio kilosta sokeria tulee n. litra alkoholia.

Tällä tavalla laskettuna saaneen noin 0,5 % tarkkuudella alkoholiprosentin selville. Mutta tosiaan harrastajan tarkimman alkoholipitoisuuden arvon saa ominaispainomittarilla.

Lähettäjä: Tomppa Lähetetty: 17.08.10 12:17:03
Mittailin tuossa itsekkin oluen prosentteja ja kummasteltiin oikein porukalla.
Oma tekeleeni antoi mittariin n. 7-8%. Ihan testimielessä kokeilin kaupan oluita ja niihin antoi samoja lukemia?? 8-9%
Siis ihan perus Karhuun III:n ja Karjalaan. Alkon lonkeron se näytti suht oikein (5-6%) Kaikki testattiin hapoilla ja ilman.
Onko kokemuksia??

Lähettäjä: Hartsa Lähetetty: 20.08.10 17:03:50
Ei tuohon oluen alkoholiprosentin laskentaan kummoista matematiikkaa tarvita. Yksinkertainen ja helppo tapa on mitata oluen ominaispaino ennen käymistä, joka on yleensä 1050 ja 1065 välillä. Käymisen loputtua, ennen pullotusta mittaat taas ominaispainon. Se on yleensä jotain 1005 ja 1015 välillä. Erotus jaetaan vakiolla 7,5. Se näyttää oluen tilavuusprosentin. Ei tämä mitään rakettitiedettä ole.

Näin ainakin itselläni, kun teen oluen alusta asti maltaista mäskäämällä. Noissa uutteissa ja niiden liian lisäsokerin kanssa puljatessa en tiedä miten käy. Maku ainakin on pilalla.

Lähettäjä: jokke Lähetetty: 23.01.16 11:21:29
Uutteiden kanssa tehden panimosokerilla ( 1kg ) yleensä ominaispaino on 1040 luokkaa, ja lopussa 1004-1010 luokkaa. Näiden erotus : 7,5 kertoo melko tarkan alkoholi %:n. Viinimittarilla taas lukema näyttää n. 2-3% suurempaa, kuin mitä on. Laittakaa se kilo sokeria uutteeseen, jos aiotte saada 4-5% vahvuista olutta.

 Vastaa tai kommentoi
Olutkeskustelu
Tällä sivulla on kaksi keskusteluryhmää: Yleinen olutkeskustelu ja Olutniksit . Toivottavasti palstojen nimet kuvaavat riittävän selkeästi mistä niissä on tarkoitus keskustella. Kysymykset, vastaukset, mielipiteet ja kokemukset vain rohkeasti yleiselle puolelle ja hyvät neuvot tai huomiot tai vaikapa omat reseptit niksipuolelle.
...Ja tästä linkistä näet kaikki keskusteluryhmät, jos vaikka seuraat mieluummin viinikeskustelua tai yleistä ajatuksenvaihtoa
.