Miten teen hyvää viiniä?

Viininvalmistuksessa on muutamia seikkoja, joista ei kannata tinkiä, mikäli haluaa valmistaa nautittavaa viiniä. Huom! Tekstin linkit aukeavat uuteen ikkunaan.

PUHTAUS

Huoneilmassa elää suuri joukko erilaisia bakteereja, villihiivoja, itiöitä ja muita eliöitä, jotka voivat haitata viinin käymistä tai aiheuttaa makuvirheitä, jopa pilata viinin kokonaan. Näin ollen on erittäin tärkeää, että kaikki valmistuksessa ja ylipäätään viinin kanssa tekemisessä olevat valmistusvälineet ja tarvikkeet ovat puhtaita. Pesu tiskiaineella ei riitä, sillä aineen täytyy myös desinfioida, eikä siitä saa jäädä vieraita hajuja tai makuja.
Suosittelemme käytettäväksi jotakin tarkoituksenmukaista puhdistus- ja desinfiointiainetta , joka perusteellisen puhdistuksen lisäksi myös desinfioi ja tappaa bakteerit.

RAAKA-AINEET

Viini saa makunsa, tuoksunsa ja värinsä sen valmistuksessa käytettävistä raaka-aineista. On sanomattakin selvää, että mikäli raaka-aineissa tingitään, on tingittävä myös viinin maku-, tuoksu- ja ulkonäköominaisuuksissa. Tämä pätee myös valmisviinipakkauksiin.
Raaka-aineiden tulee olla ehdottoman puhtaita eikä niissä saa olla pilaantuneita eikä puu- tai varsiosia, joista tulee viiniin karvas maku.
Mikäli teet viiniä omista raaka-aineista, on suositeltavaa, että käytät hyväksi havaittua reseptiä - pelkästään raaka-aineita sekaisin mättämällä ei hyvää viiniä voi saada aikaiseksi. Lisäksi raaka-aineiden lajike (esim. makea omena vs. kirpeä omena) muuttaa viinin olemusta melkoisesti.

Laadukkaan kotiviinin "keksiminen" omista raaka-aineista vaatii vuosien kokemuksen, ja suosittelemmekin ensikertalaisille aina varmojen valmisviinipakkausten käyttöä, sillä moni on lopettanut ensikokeiluun malliin "ei taida kotitekoinen viini olla kaupan veroista".

KÄYMISAINEET

Käymisen, sen pysäyttämisen, viinin kirkastumisen ja säilömisen tehtävän hoitaa viinipakkauksessa tai käymisainepakkauksessa olevat käymisaineet.
Niiden laatu on vähintään yhtä tärkeää kuin raaka-aineiden. Viinin saa käymään myös isoäidin reseptillä, pullahiivalla ja hirvensarvisuolalla, mutta ero lähes ammattimaiseen verrattavaan, oikeilla viinin käymisaineilla valmistettuun kotiviiniin on selvä! Käyttämämme menetelmät ja aineet ovat viiniteollisuuden tuotekehittelystä kotiviinin valmistukseen sovellettuja, ja huolellisesti valmistettuina ne ovat huippulaadukkaita.

TARVIKKEET

Jotta viininvalmistus olisi mielekästä, on syytä investoida jokunen euro laadukkaisiin valmistusvälineisiin.
- Elintarvikemuovinen, mielellään 30-litrainen kantokahvoilla varustettu käymisastia vesilukkoineen on ehdoton edellytys. Saunakäyttöön tarkoitettuja astioita ei suositella millään muotoa, sillä niiden huokoisuus antaa hyvän "piilopaikan" kaikille viinin valmistusta haittaaville bakteereille ja mikrobeille.
- Lapolla siirretään kirkas viini astiasta toiseen ilman, että pohjalla oleva sakkakerros siirtyy mukana. Lappo on myös erittäin kätevä pullotuksen apuväline.
- Kahvallinen korkituslaite laittaa korkin tiukasti ja suoraan viinipulloon. Huomaa, että korkin pitää olla tiivis, jotta viini säilyy. Aidoille viinipulloille suositellaan vähintään 21 mm, mutta mieluummin 22 tai 23 mm halkaisijaltaan olevia ja 30-40 mm pitkiä korkkeja .
- Nestelämpömittarilla tarkistetaan nesteen lämpötila. Ennen hiivan lisäämistä on hiivan kannalta elintärkeää, ettei hiivaa lisätä liian kuumaan nesteeseen, sillä hiivasolut kuolevat liian kuumassa.
- Ominaispainomittarilla tarkistetaan viininesteen ja viinin sokeripitoisuus , jonka kertoo mittarin näyttämä ominaispaino.
Käymisen alussa viininesteen ominaispaino on hyvä tarkistaa, jotta varsinkin vahvaa viiniä tehtäessä vältytään liian suurelta sokeripitoisuudelta. Muistiinpantu sokeripitoisuuden lähtöarvo on tärkeää tietoa joskus ilmenevien käymisongelmien selvittelyssä.
Ominaispainomittarilla varmistetaan myös käymisen loppuvaiheessa oikea-aikainen käymisen pysäytysaineen lisäys.
Sokeripitoisuuden lähtö- ja loppuarvojen perusteella voidaan laskea myös viinin alkoholipitoisuus suhteellisen tarkasti.
Lisäksi kullakin viinityypillä on "ihanne-makeus" (puhumattakaan viininvalmistajan omista makumieltymyksistä makeuden suhteen), joka tarkistetaan ja säädetään ominaispainomittarin avulla viinin jälkimakeutuksen yhteydessä. Täältä löytyy perusteellinen ominaispainomittarin käyttöohje. Kannattaa tutustua.

VIIMEISTELY

Elintarvikkeiden ulkonäkö on yleensä vähintään yhtä tärkeää kuin maku. Näin on myös viinin kanssa; mikäli hyvää kotiviiniä halutaan valmistaa, on ulkoiset seikat myös hoidettava kuntoon: Aito viinipullo , etiketit ja kutistekapsyylit ovat ehdoton edellytys sille, että itsesi lisäksi myös vieraasi saavat viinistäsi sen laatua vastaavan ensivaikutelman.
.
Viinin valmistusohje?
Viiniaines- ja käymisainepakkauksissa on jokaisessa omanlaisensa, juuri kyseisen pakkauksen käymisaineille sopiva valmistusohje. Käymisaineissa on eroa, siksi mitään yleispätevää "toimi näin" -valmistusohjetta ei voi antaa.
.
.
Viiniä omista marjoista ja hedelmistä

Kotiviinin valmistukseen käyvät melkein mitkä marjat tai hedelmät tahansa.

Valmistusaineiden valinta ja esikäsittely on
hyvin tärkeä toimenpide.
Hyvää kotiviiniä saa ainoastaan korkealuokkaisista valmistusaineista!

Vanhentuneet ja pilaantuneet raaka-aineet pilaavat viinin armotta. Kaikki pilaantuneet hedelmät ja marjat on aina poistettava, samoin kaikki roskat ja ylimääräiset kasvinosat.
Ulkolaiset hedelmät on syytä kuoria ja kotimaisetkin huuhdeltava kuumalla vedellä.
Hedelmät kannattaa lohkoa tai viipaloida.

Lisätietoa erilaisista viinin raaka-aineista löydät sivulta
Viinin raaka-aineista

Käymisaineista löytyy tietoa sivulta
Mihin kaikkia viinin käymisaineita tarvitaan?
.