Puolukka viinin raaka-aineena

Kuva - puolukka

Puolukasta saa erinomaista viiniä, kunhan muistaa ottaa huomioon puolukassa olevan bentsoehapon, joka on luonnon omaa säilöntäainetta.

Bentsoehapon ansiosta puolukka säilyy hyvin survottuna omassa mehussaan, mikä on viinintekijän kannalta vähän kaksipiippuinen juttu. Bentsoehappo näet estää pilaantumista aiheuttavien mikrobien toiminnan puolukkasurvoksessa - ja viinihiivan toiminnan käymisastiassa.

..
Viininvalmistuksessa puolukan määrä vaikuttaa suurimmaksi osaksi viininesteen bentsoehappopitoisuuteen ja siten sen käymiskelpoisuuteen. Bentsoehapon määrä puolukoissakin vaihtelee. Joskus sitä on sen verran vähän, että se ei sanottavasti haittaa hiivan toimintaa, toisinaan taas käyminen voi olla hyvinkin hankalaa varsinkin, jos puolukkaa on paljon käymisastiassa.

Bentsoehapon takia puolukkaa ei laiteta käymisastiaan heti alussa, vaan viini käynnistetään rusinoilla ja mahdollisilla muilla raaka-aineilla (esim. omena sopii puolukan kanssa erinomaisesti). Puolukkaa aletaan lisätä käymisastiaan vasta sitten, kun viini jo käy, ja sittenkin vielä useammassa erässä päivän parin välein. Ennen uuden erän lisäystä täytyy varmistua siitä, että käyminen jatkuu. Näin menetellen lopputuloksena on herkullinen viini.
.
Jos kaikesta huolimatta puolukkaviinin käyminen on kovin nihkeää, paras apu löytyy rusinapommista.


Huom! Tämä ohje pätee myös karpaloon!
.
Reseptejä puolukasta

PUOLUKKAVIINI
- puolukoita 4 kg
- mustikoita 1 kg
- rusinoita 750 g
- Panimosokeria 6 kg

Valmista viinimehu rusinoista ja mustikoista ja laita käymään vuorokaudeksi.
Survo puolukat soseeksi ja lisää mehuun 1/3 kerrallaan vuorokauden välein.

..
PUOLUKKANEKTARI
4 litraa puolukoita
2 litraa vettä
25 g viinihappoa
1/2 kg sokeria/litra mehua

Puhdista ja survo puolukat. Liuota viinihappo veteen ja sekoita vesi puolukkasurvokseen. Jätä survos mehustumaan 1-2 vuorokaudeksi. Siivilöi puolukoista mehu kaksinkertaisen sideharsokankaan läpi sekoittamatta. Liuota sokeri mehuun ja pullota se. Säilytä viileässä.

Sama ohje sopii myös pihlajanmarjoille.
.
.
Haluatko jakaa reseptejäsi?

Onnistuneet viinireseptit kiinnostavat viinin kotivalmistajia aina.
Jos sinulla hyväksi koettuja reseptejä ja haluat jakaa ne toisten viininvalmistajien kanssa, lähetä ne meille palautelomakkeen kautta, niin lisäämme ne näille reseptisivuille. Mainitse erikseen, jos haluat nimesi tai nimimerkkisi mainittavan reseptin kehittäjänä.
.
.
Viinireseptit
Reseptit ovat 23 -25 litralle.

Valmistus käymisainepakkauksen ohjeen mukaan.

Sitruunahapon sijaan voi käyttää viinihappoa ja Panimosokerin sijaan tavallista kidesokeria tai hedelmäsokeria.

Barshop Hapote -pussi sisältää 22 g sitruunahappoa.
.
.
.