Ölsatser

Ett stort urval öl- och maltsatser för tillverkning av hemöl.

Coopers
Muntons
Geordie
Andra ölsatser
Lager
Ale
Bitter
Stout och porter
Ohumlade
Fullmalt ölsatser
Bild - Heritage Lager Bild - Sparkling Ale Coopers-urvalet blev större!

Ur Thomas Coopers Premium Selection serien finns att få Traditional Draught,Heritage Lager, Australian Bitter och Sparkling Ale samt Thomas Coopers Brewmaster Selection serien Pilsener , Wheat Beer, India Pale Ale och Irish Stout.
Vi har fått en del ölsatser i International serien.
Alla "vanliga" Coopers hittar du under Coopers produkterna .
.
Onödig information om öl
Man började brygga öl i England circa 250 f.Kr. Ljung användes för att framställa drycken för att man trodde den hade hallucinogena effekter.

Finländarna dricker ungefär 80 liter öl per capita per år.

I Tjeckien dricks 160 liter, i Tyskland 128, i Irland 126 och i Danmark cirka 100 liter. Svenskarna klarar sig inte lika bra i det här.

Termen ”smekmånad” (på engelska "honeymoon" - honungens månad) går tillbaka till 4000 år sedan till Babylonien. Brudens fars skyldighet var att tillhandahålla under en månad efter bröllopet till brudgummen honungsöl så mycket han klarade av att dricka.

Tumkänslan är en bekant fras för många. Vad har den att göra med öl? Före uppfinningen av termometern mätte befälhavarna på bryggerierna vörtens temperatur genom att doppa tummen i den. Även om tumkänsla inte anses som ett exakt mått i allmänhet, är det ett i ölbryggning.

Ölets historia är minst lika gammal som skrivkonsten. Det äldsta hittade skriftliga materialet är ett recept på öl.
.
Micro Brew Kit
.
Öl på fat
När ölet efterjäses, lagras och serveras på 5 liters fat, används efterjäsningssocker ungefär en tredjedel mindre än vid buteljering. Det här hindrar ölet från att skumma för mycket.
.
Recept till tillverkning av fullmalt öl (Muntos)

1. Desinficera alla verktyg som används vid tillverkning. Värm ölsatskärlet i hett vatten i 5 minuter för att göra extraktet rinnande. Töm burkarna sedan i jäskärlet (fermentorn).

2. Tillägg 3,5 liter kokande vatten i fermentorn, och därefter 16,5 liter kallt vatten då hela vätskevolymen ökar till 23 liter. Rör vörten med omsorg så att extraktet löser upp sig fullständigt.

3. Tillägg jästen. Stäng locket och utrusta kärlet med ett vattenlås. Låt fermentorn stå ostörd i en varm (18-20ºC) plats i 4-6 dygn eller tills vattenlåset slutat bubbla. Ölet är färdigt när dess densitet (mätt med en aerometer) är mindre än 1.014 och förblir densamma då mätt nästa dag.

4. Använd en hävert för att få ölet i flaskor, tunnor eller tryckkärl. Lägg en halv tsk socker per flaska eller fat/tryckkärl, ändå så att max. 85 g socker / hela ölsatsen. Låt ölet efterjäsa på en varm plats upp till två dygn, varefter det får mogna och klarna i svalt upp till 14 dagar.

Om du insisterar på att hålla fast vid den tyska lagen om ölets renhet, kan du använda i stället för socker spraymalt.
.
Spraymalt i stället för socker!
Spraymalt är spraytorkad 100% maltextrakt.

När man använder spraymalt i stället för socker förbättras kvalitén på vilket som helst ölextrakt. Som ett resultat kommer ölet att vara mindre "torrt", rikare i smaken, starkare och skummet blir dessutom tätare och mer hållbart.

Om hälften av tilläggssockret i receptet från ölextraktsförpackningen ersätts med spraymalt, blir kvalitén på ölet och smakupplevelsen betydligt bättre.

Om allt socker ersätts med spraymalt, kan ett vanligt ölextrakt erbjuda högklassigt fylligt öl med en särskilt hög malthalt.

1 kg spraymalt motsvarar 1 kg socker eller 1,6 kg malt. 0,8 kg spraymalt motsvarande 1 kg flytande maltextrakt. Innehåller inte proteiner.

Spraymalt
.